Over Partneralimentatie

Wat is partneralimentatie en hoe ga je daarmee om bij de scheiding?

Partneralimentatie
Wim de Zwart RFEA-ondernemer bespreekt een aantal zaken rondom de partneralimentatie en hoe daarmee om te gaan bij de (echt)scheiding.

Van ‘wij’ naar ‘ik’
Een onderwerp waar partners echt mee bezig zijn in een (echt)scheidingstraject. In het huwelijk is een ‘wij’ ontstaan en wordt alles gedeeld, zonder er over na te denken. Bij het voornemen om te gaan scheiden komt heel vaak de ‘ik’ direct naar voren. Ik heb altijd geld ingebracht, ik moet jou morgen geld gaan betalen, terwijl vanuit het huwelijk steeds een ‘wij’ de hoofdrol heeft gespeeld.

Discussies rondom partneralimentatie
Er zijn veel verschillende meningen over partneralimentatie en er is nu heel veel discussie gaande rondom dit punt, of het 5 of 8 jaar moet worden en of het helemaal afgeschaft moet worden of niet. In de wet staat nu gewoon dat dit 12 jaar is. Er moet dan ook 12 jaar lang aan deze verplichting worden voldaan in het kader van onderhoud.

Inkomensbepaling
Wat ook een grote rol speelt in het kader van partneralimentatie is het inkomen, in het geval van een loonstrookje is dat vrij gemakkelijk, maar wat te doen met een bonus, of met het inkomen van een zelfstandig ondernemer? Wat is dan het inkomen? Er moet namelijk uitgerekend worden wat iemand kan betalen.

Gedegen convenant
Partneralimentatie is een onderwerp waar altijd nog iets over te zeggen valt. Het is ook heel afhankelijk van de toekomst, stel voor dat de partneralimentatie via googlen zelf berekend is, dat mag dan gewoon zelfs vastgelegd worden in het convenant. Dit is dan de waarheid van deze ex-partners, maar die kan vaak anders zijn. Stel voor dat degene die de alimentatie ontvangt morgen een baan heeft, wordt dan de partneralimentatie ineens minder? Of stopt deze geheel? Dat zijn vragen die dan niet zomaar beantwoord kunnen worden. Belangrijk is: denk na over partneralimentatie, niet alleen voor de afspraken nu, maar zeker ook voor de komende jaren. In de komende jaren kan veel gebeuren. Zorg dan ook dat de partneralimentatie goed wordt vastgelegd in een gedegen convenant.

Neem contact met ons op!