Scheiden en eigen woning

Hoe gaat dat met jullie (koop) woning als je gaat scheiden? Hoe zit het met uitkopen, de hypotheek, overwaarde en het totale financiële plaatje?

Scheiden en eigen woning
Wim de Zwart RFEA-ondernemer geeft een aantal tips over de (echt)scheiding en de eigen woning.

Rationele afspraak
Een van de twee wil graag in de woning blijven omdat ook de kinderen daar verblijven en opgroeien. Dit is de emotionele benadering van de woning, terwijl de afspraken in het convenant rationeel zijn. Toetsing van het inkomen is heel erg van belang.

Overwaarde
Nu de huizen weer meer waard worden en er sprake kan zijn van overwaarde bij de uitkoop kan het dan ook zijn dat een van de twee partners dan geld verschuldigd is aan de ander. Bijfinancieren en inkomen hangen dan ook nauw samen bij overname van de woning.

Financiële plaatje
Heel belangrijk is ook of er partneralimentatie betaald zal worden, of zijn er andere financieringen? Alles bij elkaar kan dat er toe leiden dat het eventueel niet mogelijk is om in de woning te blijven of de woning over te nemen.

Goed laten informeren
Partners moeten zich dan ook goed laten informeren want wat gebeurd er als de overname van de woning toch niet mogelijk is? Dan moet de woning misschien alsnog verkocht worden. Of een van de twee partners meldt dit niet aan de ander, hoe zit het dan met de aansprakelijkheid van de ander? Kortom scheiden en de eigen woning, heel belangrijk.

Neem contact met ons op!