Scheiden en eigen onderneming

Wat te doen als je ondernemer bent, en je wilt gaan scheiden?

Advocate mr. drs. Jessica Broijl (vFAS) is gespecialiseerd familierecht advocate en gaat in gesprek met Wim de Zwart Register Financieel EchtscheidingsAdviseur (RFEA) over scheiden en de eigen onderneming en wat daar zoal bij komt kijken.

Samenwerking advocatuur en RFEA
Als een ondernemer gaat scheiden hoe is dan de ervaring binnen de advocatuur? De vraag in echtscheidingsprocedures is de afgelopen jaren anders geworden. Er is steeds meer sprake van financiële en fiscale problematiek. Pensioen in eigen beheer, er zijn steeds meer ondernemers, jaarcijfers en jaarstukken zijn nodig, een huis kan onder water staan. Dit vraagt om een aparte discipline. De samenwerking met een RFEA is een duidelijke pré.

Kasstromenstelsel en betaalbaarheid
Een RFEA ziet deze problematiek elke dag en werkt vanuit Mediation met beide partijen naar een oplossing toe. In procedures is dat anders, mensen denken dat naar de laatste drie jaren wordt gekeken qua winst, vaak kijkt de rechtbank slechts naar het laatste jaar. Winst moet dan ook niet de leidraad zijn, de betaalbaarheid van de afspraken wél. Het kasstromenstelsel zou de basis moeten vormen en is voor beide partijen goed. Alimentatie blijft daardoor ook betaalbaar voor een ondernemer. Ook in procedurezaken wordt gewerkt naar de oplossing.

Meerwaarde samenwerking
Jessica en Wim werken al jaren samen en combineren zo hun juridische en financiële kennis op de best mogelijke manier. De meerwaarde in procedures van samenwerking met een RFEA is ook al vaak duidelijk gebleken, omdat de berekeningen meestal compleet worden overgenomen door de Rechtbank.

RFEA specialisatie voor ondernemers
Wim de Zwart is naast RFEA, ook specifiek opgeleid om de (echt)scheiding van DGA’s en zelfstandig ondernemers op juiste wijze te kunnen begeleiden. Daarnaast is hij zelf al vele jaren zelfstandig ondernemer. Hij is als RFEA-ondernemer één van de weinige echtscheidingsadviseurs in Nederland die zich specifiek richten op de ondernemer in (echt)scheiding. Hij past zijn deskundigheid toe in (complexe) mediation trajecten en eenzijdige echtscheidingsprocedures.

Het is zijn missie om mensen in een emotionele, moeilijke veelal turbulente fase in hun leven te voorzien van inzicht en overzicht in de (financiële en fiscale) materie. Zijn focus is hierbij voortdurend gericht op een nieuwe toekomst voor beiden, met het belang van de eventuele kinderen voorop. Daarnaast is Wim bestuurslid van Vereniging de Scheidingsplanner en de RFEA.

Neem contact met ons op!