Over samenwonen en uit elkaar gaan

Over samenwoners die uit elkaar gaan en wat er dan geregeld moet worden.

Hoe zit het bij de samenwoners die uit elkaar gaan?
Wim de Zwart RFEA-ondernemer gaat in gesprek met Gecertificeerd Financieel EchtscheidingsAdviseur Stefanie van Poppel over samenwoners die uit elkaar gaan en wat er dan geregeld moet worden.

Samenwoners en de wet
Samenwonen is een heel gek gebied, voor gehuwden en geregistreerd partnerschap is alles in de wet geregeld. Mensen die samenwonen moeten wel hetzelfde doen als zij uit elkaar gaan. Samenwoners willen vaak niet het geld uitgeven aan advies en het opstellen van een convenant en denken dat zij zelf alles op kunnen lossen. Kijk naar fiscaliteit, samen ooit een woning gekocht en besluiten dat een van de twee blijft wonen en de ander krijgt een jaar de tijd om de woning over te nemen. Dan wordt gedacht dat het qua rente-aftrek gewoon goed gaat. Dat is niet waar. De fiscus stelt heel simpel dat degene die woont ook zijn deel mag verrekenen maar er wordt ook gekeken naar eigendom. Fiscaal partnerschap eindigt bijvoorbeeld direct als een van de twee zich ergens anders in laat schrijven. Dit geeft vaak problemen bij onder andere de hypotheekrente-aftrek. Dit is een van de redenen om advies te vragen of hulp in te roepen.

Grijs gebied
Voor samenwoners is wettelijk niets geregeld, daardoor is het een heel grijs gebied. Samenwoners denken ook vaak dat zij niks hoeven te regelen op het moment dat zij uit elkaar gaan. Dit is niet het geval. Vaak speelt precies hetzelfde als bij gehuwden of geregistreerd partners. Wellicht zijn er kinderen, daar moet dan ook een ouderschapsplan voor worden opgezet. Samenwoners kunnen er ook voor kiezen om het ouderschapsplan en de partneralimentatie vast te laten leggen bij de rechtbank, dit is echter geen verplichting.

Neem contact met ons op!